Wifi frequentie banden 2.4Ghz en 5Ghz

In de Wi-Fi-wereld zijn er twee gangbare banden voor Wi-Fi-communicatie: 2,4GHz en 5GHz. De 2,4GHz-band is de oudste en bestaat al sinds 802.11b in 1999 werd uitgebracht.

 

Wat is het verschil tussen de banden?

De 2.4GHz band biedt de meeste dekking. Het bereik neemt af bij hogere frequenties omdat de hogere frequenties meer moeite hebben om door vaste objecten zoals muren en vloeren te dingen. Daarentegen versturen de hogere frequenties data met hogere snelheden.

Interventie van andere apparaten kunnen ook de verbinding beïnvloeden. Veel technologieën en andere huishoudelijke apparaten gebruiken zoals magnetrons, babyfoons en bluetooth-apparaten maken gebruik van de 2.4GHz-band. Wanneer meerdere apparaten dezelfde radiografische ruimte proberen te gebruiken, ontstaat er overbezetting waardoor de verbindingen slechter wordt of zelfs kan wegvallen.

De 5 GHz-band is meestal minder bezet dan de 2.4 GHz-band omdat er minder apparaten gebruik van maken. Daarnaast heeft de 5GHz-band 23 kanalen die apparaten kunnen gebruiken, terwijl de 2,4 GHz-band slechts 11 kanalen heeft. Het aantal kanalen dat beschikbaar is, hangt af van de draadloze regelgeving in de regio.

 

De nieuwste 6GHz band

De 6GHz band, die geïntroduceerd is met de nieuwe Wi-Fi 6E-norm, verzendt gegevens met de hoogste snelheden maar biedt wel de minste dekking. Het grote voordeel van de 6GHz band is dat deze exclusief is voor apparaten die Wi-Fi 6E ondersteunen. Dit betekent dat het Wi-Fi-netwerk op 6 GHz niet hoeft te vertragen om oudere apparaten te ondersteunen. Daarnaast ondersteunt de 6GHz band ook bijna twee keer zoveel kanalen als 5 GHz.

Kortom: Minder apparaten, meer spectrum en meer bandbreedte betekent minder interferentie, minder netwerkcongestie en een hogere snelheid.